Hőszivattyú
tudástár

Hőszivattyú
tudástár

A legfontosabb tudnivalók a hőszivattyús rendszerekről

Mi a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy korszerű fűtési rendszer, amely nem csak költséghatékony, de környezetkímélő megoldás is mind családi házak, mind intézmények számára.
Nem hőt termel, hanem elektromos energia segítségével hőátadással biztosítja a meleget. A hőszivattyú a környezetből talajból, vízből vagy levegőből vonja el a hőt és víznek adja át. (A víz hőátadási tényezője a legjobb és a fűtési rendszerben is a legjobban szállítható, vezethető.)

Az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja, azaz az egyik irányba fűt, a másikba pedig hűt. (Utóbbi esetben a hőszivattyú fordított üzemmódban működik, vagyis hűti a helyiségeket: ekkor a fűtéscsövekben nem meleg , hanem hidegvizet keringet.) Nagy előnye, hogy akár 3 feladatot is képes ellátni:

a fűtésen kívül hűtésre és melegvíz termelésre is alkalmas lehet

A hőszivattyú készülékek legfontosabb mutatója a COP érték (Coefficient of Performance, energiahatékonysági mérőszám), amely megmutatja, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát képes megtermelni az adott készülék. A COP érték attól függ, hogy mekkora hőfokkülönbséget kell a hőszivattyúnak lefednie: minél kisebbet, annál jobb lesz a COP érték, és minél magasabb a COP, annál hatékonyabb a hőszivattyú működése.

solar konstrukt hőszivattyú

Hőszivattyú típusok,
működési elvük, COP értékek

Víz-víz hőszivattyúk: ezek a rendszerek a talajvízből (szűrve) nyerik a fűtéshez szükséges hőt. A körforgás fenntartásához a talajvizet vissza kell juttatni, emiatt legalább két kútra van szükség: az egyikből nyerjük a vizet, a másikba (többibe) pedig a használt vizet juttatjuk vissza.

A víz hőmérséklete állandónak tekinthető (+8-12°C), ezért a víz-víz hőszivattyúk magas, akár 6-os COP értéket tudnak biztosítani. Nagy előnyük, hogy extrém időjárás esetén sem szükséges alternatív fűtési megoldásra támaszkodni, és az üzemeltetési költségek is jól tervezhetőek. A hatékonyságot és üzemeltetési költségeket figyelembe véve tehát a hőszivattyú típusok közül a víz-víz hőszivattyú a legjobb választás.

Ugyanakkor a beruházási költsége igen magas a kutak fúrása miatt, illetve a kút elapadása működési
veszélyforrás. Emiatt a telepítés előtt érdemes próbafúrást végezni, felmérve, hogy van-e elegendő
mennyiségű és megfelelő minőségű víz.

Talajszondás, avagy talaj-víz hőszivattyú: a hőt a talaj geotermikus energiájából nyeri. 80-120 méter mélységig kell lefúrni, amelyhez bányakapitánysági engedély szükséges, és legalább egy előremenő, valamint egy visszatérő csőre van szükség.

Előnye, hogy működése független a külső hőmérséklettől, és önmagában, önállóan képes ellátni egy
családi ház fűtését hűtését. A talaj-víz hőszivattyúk COP értéke alacsonyabb a víz-víz
hőszivattyúkénál, – 4-5 közötti – viszont zárt rendszer lévén a legbiztonságosabb üzemmódot kínálják.
Hátránya viszont a nagyon magas kiépítési költség.

Levegő-víz hőszivattyú: a legelterjedtebb típus, a külső levegőből vonja el a hőt, amellyel a fűtőtestben keringő vizet felmelegíti. Működése viszonylag egyszerű. Általában kettő, egy beltéri és egy kültéri egységből áll: a kültéri egység egy nagy felületű hőcserélő, rajta keresztül ventilátorok áramoltatják a levegőt, növelve a felvehető hőmennyiséget.

A levegő víz-hőszivattyúk COP értéke a legalacsonyabb,  3,5-4 közötti, és függ a külső hőmérséklettől – azonban a telepítésük egyszerű. Emellett kedvezményes villamosenergia tarifa – GEO vagy H tarifa – is igényelhető az üzemeltetéshez, amely a legkedvezőbb megtérülést teszi lehetővé. Mindezek miatt ez a legkedveltebb rendszertípus.

Mi is az utóbbi, levegő-víz hőszivattyú típust javasoljuk leggyakrabban,
de mindig a megrendelő és az ingatlan adottságaihoz mérten tervezünk és
végezzük a kivitelezést. Szeretnél egy előzetes számítást?

Hogyan működik egy
hőszivattyús rendszer?

Levegő-víz hőszivattyú működése
Levegő-víz hőszivattyú működése
1

A hőszivattyú hasonló elven működik, mint a hűtők és szárítógépek, de nem csak hűt, hanem fűteni is tud. A készülék egy speciális kompresszorból, két nagyfelületű hőcserélőből (egy alacsony és egy magas nyomású körben), valamint egy nyomáscsökkentő (expanziós) szelepből áll, melyek együtt egy hűtőkört alkotnak.

2

A hűtőkörben egy hűtőközegnek nevezett anyag kering. A hűtőközeg alacsony nyomáson folyadék halmazállapotú, és alacsony forráspontja miatt nagyon alacsony hőmérsékleten is képes elpárologni. Miután elpárolgott, a nyomásnövekedés miatt megnő a hőmérséklete, amely már a külső közegből nyert, illetve a sűrítésre használt energiát is tartalmazza. Amikor egy alacsonyabb hőmérsékletű közeggel találkozik, átadja annak a hőjét, amitől kondenzálódik, vagyis visszanyeri eredeti, folyékony halmazállapotát. Így ismét képes lesz elpárologni.

3

Az alacsony nyomású körben lévő hőcserélő az elpárologtató, amely elvonja a hőt a környezetből. A hő hatására a munkaközeg elpárolog, hideg gázzá alakul, amit a kompresszor besűrít. Ennek hatására a gáz felmelegszik és a kompresszor működésére fordított elektromos energiát is felveszi.

4

A forró gáz a másik, magas nyomású körben lévő hőcserélőben, a kondenzátorban leadja a felvett energiát, s meleg folyadékká válik. A nyomáscsökkentő szelepen elvezeti a meleg folyadék magas nyomását, hatására a munkaközeg lehűl, és újraindul a folyamat. A munkaközeget a kompresszor tartja mozgásban, így biztosítva a körfolyamatot, a termodinamikai ciklust.

Megtérülő befektetés
a hőszivattyú?

Fontos leszögezni, hogy a telepítés előtt sok tényezőt kell figyelembe venni és mindenképpen hosszú távban kell gondolkodni! Vegyük sorra ezeket a szempontokat a hőszivattyú előnyeinek függvényében!

Sokoldalúság, alkalmazhatóság: padlófűtés, felületfűtés, fan coil egységek, radiátorok, melegvíz tartály vagy bojler – bármelyikkel jól tud működni egy jól megtervezett hőszivattyús rendszer! Megközelítőleg 75%-ban a környezetből nyert hőenergiát hasznosítja, mindössze a maradék kb. 25%-hoz van szükség villamos energiára. Így a hőszivattyúk rendkívül hatékonyak és egy “mindent egy kézből” megoldást jelenthetnek egy otthon teljes fűtési hűtési
igényének és melegvíz szükségletének kielégítésére.

A villamos energiaszükséglet napelemrendszerrel teljes egészében
fedezhető, a két rendszer hőszivattyú és napelem kiválóan
működik együtt. Ha a célod a teljes átállás a megújuló
energiaforrásokra, ebben is tudunk segíteni, a
napelemrendszerekben sokéves tapasztalattal és számtalan
referenciával rendelkezünk!

Az új építésű ingatlanok már megfelelő hőszigeteléssel vannak
ellátva, valamint a rendszerben keringtetett víz alacsony
hőmérsékleten is megfelelő hatékonysággal tud fűteni. Érdemes
felület vagy padlófűtést választani, amely növeli a hatékonyságot,
hiszen tartja a hőt. Ezekhez az alap energetikai adottságokhoz
remekül passzol az alacsony hőmérsékletű levegő vizes hőszivattyú.

Régebbi ingatlanoknál hőszivattyú telepítés előtt szükség lehet
energetikai felújításra: hőszigetelésre és nyílászárócserére. Ezek
önmagukban is hasznos korszerűsítési munkák, hőszivattyúra való
átállás esetén pedig megakadályozzák, hogy az utcát fűtsük az új
rendszerünkkel. A régebbi otthonoknál a magas hőmérsékletű
levegő vizes hőszivattyúkat szoktuk javasolni, bizonyos esetekben
akár a meglévő (újabb típusú) radiátoros hőleadókat alkalmazva.

(Föld)Gázfűtésről átállva biztosan hosszabb megtérülési idővel kell számolni, de a gázszolgáltatástól való függetlenedés egy vitathatatlan előny. Ha a jelenlegi fűtésrendszer elektromos áram, olaj, cseppfolyós gáz vagy szilárd tüzelőanyag alapú, a levegő víz hőszivattyús rendszerre való átállás hamar észrevehető rezsi- és persze karbonlábnyom-csökkenést biztosít.

Amennyiben csak az energiahatékonyság növelése, illetve a
rezsiköltségek mérséklése a cél, a födém- (tető/padlástér/pince) és
homlokzat- (házfalak) szigetelés is már rendkívül sokat jelent, hiszen
a meglévő fűtésrendszerrel kevesebbet kell fűteni a hőszigetelésnek
köszönhetően.

Inkább ilyen korszerűsítésben gondolkozol?
Hőszigetelésben is otthon vagyunk!

Élettartam: egy rendszeresen karbantartott hőszivattyú átlagos élettartama jelenleg 15-20 év, amely idő alatt rengeteget spórolhatunk mind a rezsin, mind pedig a CO2-kibocsátásunkon. A hőszivattyú által felhasznált minden egység villamos energiából akár 4 egység hőenergiát képes előállítani, ami akár 400%-os hatékonyságjavulást jelenthet.

Mint arra már utaltunk, a megtérülési idő elektromos, olaj vagy széntüzelésű fűtési rendszer kiváltásakor rövidebb, gáz esetében hosszabb. Utóbbi esetben figyelembe kell venni, hogy meddig szeretnénk az ingatlanban lakni, vagy eladás esetén mekkora a beruházással elért értéknövekmény, mennyit ér a jövőbeni vevőnek.

Biztonság: kétségtelen, hogy az égésalapú fűtésrendszereknél sokkal biztonságosabb a hőszivattyúk működése, hiszen a hőtermeléshez nincs szükség tüzelőanyag égetésére, nincs szivárgás, füst, belobbanás- és szén-monoxid-mérgezés veszély sem. A megfelelő és hosszú távú működéshez persze rendszeres karbantartásra van szükség.

További előnyök, amik tetszeni fognak, ha hőszivattyút választasz

A hőszivattyú egy okos befektetés, vágj bele!

Mennyibe kerül egy
hőszivattyús rendszer?

Mostanra már biztosan sejted, hogy konkrét árat nem tudunk most mondani neked, hiszen a hőszivattyú ára számos tényező függvénye.

Egy új építésű, 120 négyzetméteres, (kiépített!) padlófűtéses otthonban egy levegő víz hőszivattyús rendszer ára 3-5 millió forint + ÁFA.

Pontosabb, személyre szabott kalkulációt szeretnél?

Mindössze pár kattintás és néhány

paraméter megadása után kiszámoljuk neked!

Mindössze pár kattintás és néhány paraméter megadása után kiszámoljuk neked!

Hogyan történik a hőszivattyús
rendszer megvalósítása?

Szeretnél másodvéleményt?

Országszerte több száz megbízást teljesítettünk már.
Ismerd meg elégedett ügyfeleink tapasztalatát!