Gyakran ismételt kérdések

a hőszivattyús fűtésrendszerekkel
kapcsolatban

A hőszivattyúkkal kapcsolatban sok kérdés merül fel.
Ezen az oldalon egy csokorba gyűjtöttük a leggyakrabban
feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszainkat.

A rendszer kiépítése jellemzően új építésű ingatlanoknál a legegyszerűbb és a leghatékonyabb, de bizonyos esetekben meglévő (jelentősen korszerűsített) ingatlanok fűtési rendszerének felújításnál is megvalósítható.

A válasz összetett, de pont ennek a kérdésnek a megválaszolására fejlesztettük ki kalkulátorunkat! A kalkulátor kiszámolja neked, hogy hozzávetőleg mekkora méretű (kW) hőszivattyús rendszerre van szükséged, annak mennyi a várható éves fogyasztása, és mekkora költséggel kell számolnod. Ingyenes, kötelezettségmentes és nagyon jó közelítést ad. Kattints és próbáld ki! Hőszivattyú kalkulátor

A hőszivattyúk rendszeres, minimum évi 1 karbantartást igényelnek, ha viszont a rendszerrel hűtenek is, akkor évi 2 karbantartás szükséges. Az évi egy alkalom  ellenőrzés minden fűtésrendszernél ajánlott, hőszivattyúk esetében viszont ez klímavédelmi előírás is.

Ez így nem igaz. Alapvetően nem radiátorokra fejlesztették ki ezeket a rendszereket, hanem padló- és egyéb felületfűtésre, fan-coilra, de előremenő, alacsony vízhőmérsékletű (35-45 °C) radiátorral használható.

A Geo tarifa egy speciális díjszabás, amelyet hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hoztak létre. A GEO tarifa az MVM-Émász
Áramhálózati Kft. és az ELMŰ Hálózati Kft. szolgáltatási területén, kizárólag az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kereskedelmi szerződéssel érhető el, egyetemes szolgáltatásban, viszont 2021. szeptember 1-jétől új szerződés nem köthető B Geo tarifával. A B GEO tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. (Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.)

A H tarifa a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. Legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: fűtési célra a legkedvezményesebb áron csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe. A díja 23,5 Ft/kWh, és a H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem kerül alkalmazásra lakossági piaci ár. Létezik H árszabás fűtési idényen kívüli fogyasztásra is.

(Forrás: eon.hu)

A COP érték (Coefficient of Performance) egy energiahatékonysági mérőszám, a hőszivattyú készülékek legfontosabb mutatója. Megmutatja, hogy 1kW felhasznált energiával hány kW energiát képes megtermelni az adott készülék. A COP érték attól függ, hogy mekkora hőfokkülönbséget kell a hőszivattyúnak lefednie: minél kisebbet, annál jobb lesz a COP érték, és minél magasabb a COP, annál hatékonyabb a hőszivattyú működése. Átlagos értéke 2-6 között mozog.

Igen, együtt és külön is működőképesek. Együttes alkalmazás esetén a villamos energiaszükséglet napelem-rendszerrel teljes egészében fedezhető. Ha a célod a teljes átállás a megújuló energiaforrásokra, érdemes mindkét rendszert alkalmazni, hiszen kiválóan működnek együtt. (Ebben is tudunk segíteni, a napelem-rendszerekben sokéves tapasztalattal és számtalan referenciával rendelkezünk!)

Megfelelő hőleadó felület (pl. fal-/mennyezeti fűtés) mellet hűtésre is lehet használni a hőszivattyút. Hűtésnél a hőszivattyú fordított üzemmódban működik, a fűtéscsövekben nem meleg-, hanem hideg vizet keringet.

Vagy egybeépített melegvíz-tartályos berendezéssel, vagy mellé telepített HMV (használati melegvíz) tárolóval.

Nem hangos, egy átlagos kültéri egység maximális zajszintje egy normál beszélgetés hangerejével, kb. 50 dB-en működik.

Nem jelentős: egy levegő-víz hőszivattyúhoz szükséges egy (min.) 4 m2-es beltéri gépészeti helyiség, kültéren pedig pár négyzetméter a megfelelő légáram biztosításához.

A levegős hőszivattyú esetében nincs szükség se szondákra se kútfúrásra, így speciális engedélyekre sem. (A másik két, geotermikus típus esetén igen.)

Megfelelő használat (és karbantartás) mellett az átlagos élettartam jelenleg 15-20 év. Ennyi idő alatt a beruházás bőven megtérül, hiszen rengeteget spórolhatunk mind a rezsin, mind pedig a CO2-kibocsátásunkon.

Tisztán elektromos fűtés esetén nincs megújuló energia, emiatt COP értéke alacsony. Ebből következik, hogy drágábban lehet vele fűteni, mint a részben (vagy napelemmel kombinálva egészben) megújuló energiát hasznosító hőszivattyúval.

A magyarországi „nagyon hidegben” igen, megbízhatóan. 🙂 A levegő-víz hőszivattyúk akár -28°C-ig üzemképesek.

A fan coil egy speciális, a hőszivattyúkhoz kifejezetten ajánlott, lamellás hőleadó, amely képes a radiátor és klíma szerepét is ellátni.
Az egység egy ventilátorból (fan) és egy hőcserélőből (coil) áll.

Maradt még kérdésed, amire nem kaptál választ?

Írd meg nekünk, és rövid időn belül válaszolunk!